Lisbeth Larsen 2_4277x4199

Naturen er beste fargeveileder

Om noen uker er det full sommer. Kanskje skal du i gang med maling eller beising av hytta? Se deg rundt og velg farger du finner i landskap og miljø, anbefaler Jotuns fargesjef Lisbeth Larsen.

Hvem har ikke passert et hus- eller en hytte med iøynefallende farge og undret seg over hvordan eieren kunne velge akkurat slik? Et forkjært fargevalg på hytta kan virke som visuell forurensning.

- Din viktigste fargeveileder ligger like utenfor vinduet. Landskapet har sitt eget særpreg og fargespekter. Resultatet blir aller vakrest hvis du spiller på lag med naturen, sier Lisbeth Larsen, som også er Jotuns fargesjef.
 
Dempet til fjells
En tommelfingerregel er at dempede, varme farger egner seg best i innlandet og på fjellet, mens hytter i kystlandskap tåler både hvitt og litt kvikkere fargetoner.
 
– For eksempel er dype brun- og gråtoner vakkert på fjellet. Det samme gjelder dype rødfarger som også er nydelig i skogslandskap. Begge deler kan gjerne ha staffasje i en myk hvitfarge som Egghvit eller Frostrøyk, sier Lisbeth Larsen.
 
Friskt langs kysten
Til hytter som ligger langs kysten kan et kjøligere fargespekter fungere svært godt.
 
– Havet gir et litt kaldt skjær, samtidig som de åpne landskapene gir mye lys. I slike omgivelser er det lekkert med hvitt og kvikke farger i rødt og gult. På moderne arkitektur er det også veldig fint med kjølige toner i grått, brunt eller brunsvart, med hvit staffasje, sier Lisbeth Larsen.
 
Lag oppstrøk
Jotuns fargesjef anbefaler at man maler eller beiser noen treplanker, og lar dem stå inntil hytteveggen en stund før fargen brukes på hytta.
 
– Vurdér de malte eller beisede plankene i både sol og regn. Farger fungerer nemlig ulikt under forskjellige lysforhold. Kanskje ender det med at du synes at fargen framstår for mørk eller for lys. Da er det mye lettere å endre mening enn om halve hytta allerede er behandlet, tipser hun.
 
Spør naboen!
Før den endelige fargen velges, anbefaler Lisbeth Larsen at man ser hva naboene har valgt.
 
– Spør gjerne også din lokale fargehandler. Fargehandlerne kjenner både lokal byggeskikk og hytteområder, og kan gi gode råd til riktig fargevalg, sier hun.
 
Leif Magne Flemmen/ Kilde: Jotun
{{GOOGLEANALYTICS /}}