Noa 1

Moderne trender i tradisjonsland

Hun søkte etter åpningstidene til bruktbutikken Noa på nett, men havnet på hjemmesiden til Noa hytter. Dermed ble det hyttekjøp i stedet.

Leif Magne Flemmen (tekst og foto)

Marit og Jon Bredeveien hadde en tid diskutert hva slags hyttemodell de skulle velge til den flotte tomta ved fjellvannet Sør-Mesna 6-7 kilometer fra Sjusjøen. Den gamle hytta var sigen og skjev, pipa skakk og materialene dårlige. De innså at den måtte rives og var enige om hovedtrekkene ved en ny hytte: Den måtte være nøktern, moderne og kjennetegnes av enkel estetikk. Laft og torv på taket var ikke aktuelt. Den skulle heller ikke være kostbar eller stor, og de ønsket en løsning med vinduer som ga umiddelbar visuell kontakt med det naturskjønne miljøet på stedet.
 
- Artige modeller
 
- Stort lenger var vi ikke kommet. Vi besøkte Norsk Hyttesenter på Hellerud og skjønte at her var mye å velge mellom, og det var veldig mange som gjerne ville hjelpe oss. Men vi fant ikke akkurat ”vår” løsning. Prosessen sto litt stille da Marit tilfeldigvis altså kom over Noa-hytta. Vi syntes begge Noa hadde noen artige modeller. Både designet og planløsningene falt i smak. Også barna våre, som deltok aktivt i prosessen, likte Noa-stilen, forteller Jon Bredeveien til hytteavisen.no.
 
Etter at den lokale prosjektlederen Tor Ole Brukstuen (Hyttefixer’n) med gode partnere hadde jobbet med byggingen gjennom vinteren, kunne familien på forsommeren ta i bruk den 49 kvadratmeter store fritidsboligen på en flott tomt hundre meter fra Sør-Mesna – omkring 500 meter over havet. Familiens egeninnsats har i hovedsak bestått i å behandle utvendig og innvendig treverk. Men innredningen av et lite anneks samt bygging av uthus/vedskjul og utedo tar Jon seg av selv.
 
Små endringer
 
- Hva brakte dere til akkurat dette stedet?
- Marit er fra en gård her i Ringsaker. Gården hadde en seter i disse traktene, og der var hun svært ofte. Vi kikket etter en hytte i området, og i 1992 fikk vi kjøpt en gammel en akkurat her. Men den var i dårlig forfatning, og vi skjønte at den etter hvert ville måtte rives og noe nytt settes opp.
 
Prosessen gikk raskt, synes Bredeveien. Arkitektene hos Noa var svært imøtekommende, og Ringsaker kommune var kjappe og profesjonelle i sin behandling av byggesaken.
 
- Min erfaring er at du får det beste resultatet når fagfolkene får beskjed om rammene og kan arbeide fram løsninger uten for mye innblanding, sier Bredeveien. Ekteparet hadde ingen spesielt krevende ønsker om endringer. Tomta ligger lunt til og ekteparet var derfor opptatt at det ble lagt til rette også for mye utendørs hygge. Det handlet i hovedsak om å få på plass en terrasse og et takutspring over denne. På kort tid hadde arkitektene integrert ønskene i tegningene og sendt byggesøknaden til kommunen.
 
- Vi ville også ha et anneks, som var en av tilvalgsmulighetene. Dermed fikk vi også en kjekk svalgang på hyttas bakside. Her er for øvrig hovedinngangsdøra til entreen.
 
- Skal være kaldt på utedoen
 
Ekteparet er svært godt fornøyd med planløsningen. Når man har bare 49 kvm til disposisjon, åpen himling og ingen hems, må grunnflata utnyttes optimalt. Fellesarealene består av et stort allrom med kjøkken, en koseplass med utsikt til det fine landskapet og en artig karnappløsning som gir plass til ytterligere en kosekrok, til en sittegruppe eller ”dormebenk” for hytteeierne. Hytta har to romslige soverom og stort baderom.
 
Nybygget er innrettet med alle tekniske installasjoner for at den i framtida eventuelt kan knyttes til vann- og kloakknett. Men enn så lenge bæres forbruksvannet inn i hytta, og for nødvendige personlige ærend må turen legges til utedoen.
 
- Vi synes alle at utedoen fungerer bra. Jeg foreslo riktig nok at vi kunne øke komforten litt ved å isolere og legge inn varme, vi har jo 230 volt strøm på tomta. Men der ble jeg nedstemt med beskjed om at det skal være kaldt på en utedo, sier Bredeveien.
Ekteparet ønsket at hyttas ytre skulle ha et patinert utseende. I stedet for å vente på at det ubehandlede granpanelet grånet av seg selv og vær og vind, valgte Bredeveien å framskynde ”aldringsprosessen” ved å påføre en blanding med jernvitriol oppløst i vann.
 
Dyrt ?
 
- Det fine med jernvitriol er at kledningen da får en jevn, grå farge. En billig løsning er det også. Men den har knapt noen impregnerende eller beskyttende effekt. Det handler utelukkende om utseendet, sier Bredeveien. Mange har meninger om denne måten å behandle treverk på, men selv er han meget godt fornøyd med løsningen. Han regner med at det bare er denne ene gangen han kommer til å behandle ytterveggene med jernvitriol.
 
Grunnforholdene viste seg å være krevende og grunnarbeidet fram til byggeklar såle skulle vise seg å bli en relativt dyr affære. Rundt 250.000 kroner ble sluttprisen. Men innenfor denne summen ligger også riving og fjerning av den gamle hytta. Summen omfatter dessuten innlegging av en radonsperre, en radonhemmende spesialduk som ble trukket under hele sålen.
 
- Det vanlige er vel å foreta målinger først, men jeg brakte i erfaring at undersøkelsen både ville ta lang tid og koste en god del. Derfor bestemte vi oss like godt for å bruke 15.000 kroner til den radonhemmende duken med en gang.
Samlet sett realiserte ekteparet Bredeveien hytteprosjektet sitt innenfor en total ramme på 1,4 millioner kroner.
 
- Men hadde det ikke vært for de litt kompliserte grunnforholdene, hadde vi kanskje fått realisert hyttedrømmen noe billigere. På den annen side gikk byggearbeidet veldig glatt og med veldig greie vær- og snøforhold. Totalrammen omfatter også arkitektkostnader samt storparten av kostnadene til et anneks som drar arealet opp i 62 m2, sier Jon Bredeveien.
Noa 7
– Vi var opptatt av å få store vinduer slik at naturen så å si kunne slippe inn i hytta, sier Bredeveien. Med helt glatte vindusflater blir hvert vindu nærmest som et innrammet naturbilde.
Noa 3
Veggene er behandlet med Tyrilins vanntynnbare oljebeis for interiørbruk. Strukturen i treverket kommer godt fram gjennom den duse antikkgrå fargen. Beisen bremser dessuten gulning.
Noa 6
Et hyggelig karnapp gir plass for salong eller en sofa/brisk.
Noa 4
- Vi føler at vi har fått ei fin hytte til 1,4 millioner kroner, sier Jon Bredeveien. Hytta ble bygd på tradisjonelt vis på stedet med utgangspunkt i arkitektfirmaets tegninger og materiallister. I dag leveres Noa-hyttene som elementbygg fra Overhalla Industrier. Det gjør at oppsettingen av råbygget er gjort unna på noen få dager.