post@paahytta.no

Hytte Sverige - eksteriør

Interiørkonsulenten Heges morsomste oppgave

Hege og Rune Tangen kjøpte en liten sliten stuga i Värmland. Her sto fargeekspert og interiørkonsulent Hege foran sitt livs morsomste oppgave.

Hytte Sverige - eksteriør
Hytte Sverige gang
Hytte Sverige kjøkken
Hytte Sverige gammel komfyr
Hytte Sverige soverom (1)
Hytte Sverige soverom
Hytte Sverige spiseplass
Hytte Sverige stue

Huset i Hensgård i Värmland var slitt og utdatert - særlig innvendig – men byggteknisk i god stand. Her fikk fargeekspert og interiørkonsulent Hege endelig gjøre noe med sitt eget sted – å pusse opp og innrede familiens ”nye” fritidshus. Rune ville ingenlunde forstyrre henne i realiseringen av de mange ideene hun hadde.

- Rune ga meg frie tøyler, og jammen har det vært et morsomt arbeid, sier Hege til PÅ HYTTA. Arbeidshelgene ble mange og nettene lange med jobbing de første månedene. Innvendig så her ikke ut i måneskinn. Vi jobbet med alle flater fra gulv til tak i hele hytta. Vi brukte sikkert 5-6 liter med salmiakk bare til veggvasken. Det måtte til før vi noen steder malte og på andre flater limte opp ny tapet. Av det opprinnelige er det nå bare belegget på badgulvet som minner om den stil og den tid som var.

Farvel Sjusjøen

Sorgen etter at den kjære familiehytta på Sjusjøen ble solgt var en viktig drivkraft for å skaffe et nytt familie- og rekreasjonssted. Ekteparet Tangen hadde blikket rettet mot Sverige fra første stund. De studerte boliger, torp og stugor til salgs og falt så for den litt torp-lignende eiendommen i Värmland. Bygningen fra 1976 ligger lunt til med to godt avskjermede mål tomt i et hyggelig boligområde på den svenske langdsbygda. Utsikt er her også og en skjønn badestrand et kvarters fottur unna. Prisen var absolutt til å leve med: 240.000 norske kroner.

- Vi ønsket oss et innemiljø forskjellig fra det vi har hjemme. Svensker er glad i tapet og farger, og det er jeg også. Slik sett er rommene fornyet i en slags svensk ånd, men stilen er nok i høyeste grad min personlige, sier Hege, som tidlig hadde et klart bilde av det hun ville skape. Kjøkkenet er litt ‘rustikk-industrielt’ i stilen og en forlengelse av den gamle, svarte vedkomfyren som hørte huset til. I stua har hun fulgt opp med å male panelet mosegrønt – kombinert med en litt småglitrende, kråkesølvaktig og grå-grønntonet tapet.

Så billig som mulig

Ekteparet har tvers gjennom prosessen hatt som mål å gjøre prosjektet billigst mulig. I stua er bare salongbordet nytt. Et par stoler fra 1960-1970-tallet er pusset opp, og en møbeltapetserende onkel trakk retromøblene med kuskinn. Sofaen er tatt med hjemmefra. Tekstilene til putene fant ektemannen på loftet i Heges barndomshjem, og dermed kom oransje inn som en vekker i stuemiljøet.

- Lampen kjøpte vi billig i en grensehandel. Jeg sprayet den med oransje lakk. Alt kan jo sprayes, ler hun. Vi bevilget oss nye skikkelige senger, varmepumpe og nye hvitevarer, men ellers er her mye resirkulerte, godt brukte ting. Slik mener jeg det skal være på hytta vår.

- Og nå er dere i mål?

- Nesten. I sommer skal vi stryke på det siste malingsstrøket utvendig. Vi har malt den i en slags Falurød farge, slik ni av ti svenske hus er malt. Men vi blandet den hjemme, sier Hege som er butikksjef og interiørkonsulent hos Fargerike Sletvold på Jessheim. Maling er for øvrig noe mange svensker drar til Norge for å kjøpe. Den er billigere her hos oss enn i Sverige, legger hun til.

Familien Tangen har bare lovord å si om sine svenske naboer.

- Svenskene er åpne, hyggelige og imøtekommende. Da vi sjauet og drev på med trefelling rundt huset var det flere som kom til, hilste og ble med på dugnaden. Ville noe slikt falt naturlig for nordmenn, spør hun.