5C7A2011

Inspirasjon: De fant drømmetomta 1070 moh!

De ville kjøpe leilighet i Antibes. Men så kom covid. Nå ville Trond heller kjøpe hytte. Men Hege nølte med å gi slipp på Provence. 

IMG_3995

Tekst: Leif Magne Flemmen Foto: Privat

Månedskiftet februar-mars 2020. Hege og Trond Haugstad hadde vært i Frankrike på ferie og for å se på leiligheter. Paret hadde lenge drømt om å kjøpe. De fant en som begge var begeistret for. Ingen kontrakt ble underskrevet der og da, men da de satte seg på flyet hjemover, hadde de i praksis bestemt seg. Praten gikk på innredning og hvordan løsningen med to soverom kunne gjøres i den nyoppussede leiligheten i gamlebyen.

- Da vi mellomlandet i Amsterdam var det mange munnbind å se. Vi var litt tankefulle på bilturen hjem, husker Trond. Så kom 12. mars og nedstenging! Euroen steg 30% over natta og regnestykket ble litt mer utfordrende. Og vi som allerede hadde kjøpt billetter til sommerferie i Frankrike! Plutselig var de ubrukelige.

IMG_4590

Ok, hvis det blir en slik

En ny plan for sommeren måtte legges. De valgte å bruke deler av den på lånt hytte i familien på Venabygdsfjellet. Der hadde Trond feriert mange ganger før i sin barndom. Augustværet var perfekt for fjellet.

Venabygdsfjellet var et stille og rolig sted for å tenke seg om. De gikk gjennom kostnadene ved flyreise fram og tilbake tre-fire ganger i året og andre utgifter ved å ha leilighet i Frankrike. Her oppe ble tankene om en hytte isteden et aktuelt tema for dem begge. På tur i området stoppet de opp ved en Vy-hytte.

Det var her Heges forløsende beskjed kom: - Ok, kan vi klare å få til en sånn er jeg med. Da går jeg for hytte jeg også, erklærte hun.

IMG_4592

1070 meter over havet

Også barna, Fredrik (26) og Emilie (22), syntes hytte var en bedre plan enn leilighet i Frankrike. Det er er jo alltid en mulighet for å leie. En hytte ville bli mer brukt av alle og kunne bli familiens nye samlingspunkt nå da barna var i ferd med å etablere seg i Oslo. Det var familiens felles erkjennelse.

Trond har alltid sett etter passende steder å gjennomføre hyttedrømmen på - blant annet på Dagali. Et flott fjellparti som langt på vei også minnet han om Venabygdsfjellet og Rondane. Så en dag fikk de beskjed fra kjente om en ledig tomt 1070 meter over havet i Brøsterudseterlie på Dagali. Et kjent sted for begge da flere vennepar hadde hytte i området. Paret var ikke seine med å komme seg opp for å ta stedet i nærmere øyesyn. Det som viste seg å være drømmetomta var til salgs.

IMG_4611

Avgjørelse på Hellerudsletta

- Hege ble helt forgapt over utsikten, forteller Trond. Vi møtte en hyggelig grunneier og så på flere tomter men beslutningen var tatt – det måtte bli denne.

Hege og Trond hadde studert noen alternative hyttemodeller, men kom fort til at det var Leve-Hytters Vy-modell på 130 kvadratmeter som tiltalte dem mest. Avgjørelsen falt vel etter at hele familien tok en grundig titt på Vy som er satt opp som visningshytte på Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta, forteller de.

IMG_4613

Jul i høyfjellet

Sist jul var det «grand opening» av den flotte Vy-hytta øverst i lia. Hele familien inkludert svigermor og svigerfar dro opp til julefeiring i høyfjellet. Med fire soverom og to bad - ett knyttet til vertskapets soverom og ett flott og enda større bad for gjestene - var fasilitetene de beste for følget på seks personer.

Vy-modellen er i utgangspunktet tegnet med fem «moderate» soverom, men hytteeierne har valgt å bruke ett av dem til tv-stue. 

- Soverom er for å sove. Gjesterom på 8 kvadratmeter er etter min mening tilstrekkelig, sier Trond. Deres eget soverom og det som skulle bli tv-stue er noe større.

IMG_4717

Dempet inne-stemning

Vy-modellen kjennetegnes ved sin kraftige, monumentale og rene stil. Høye og til dels smale vinduer fra tak til gulv preger langveggene. Den utvendige kledningen er i karakteristisk stående, grovt, bredt, laminert trevirke.

- Hjørneløsningen med de store vinduene er noe av det flotte med denne hytta, sier Trond. Det gir et fantastisk utsyn. Det er her han har plassert sin egen godstol. Bortsett fra den er det Hege som har hatt hånd om all innvendig utforming - stil, tekstiler, farger og møblering.

- Hvor hentet du inspirasjonen til innredningen fra?

- Jeg har bare gått etter ting jeg liker selv, svarer Hege. Jeg ønsket en dempet, lun og hyggelig atmosfære. Derfor ville jeg at også møblene matchet det mørkbeisede veggpanelet som er en av standardfargene til Leve Hytter-leveransen. Fargen er den samme som i den ene visningshytta på Hellerudsletta.

IMG_4620

Hadde alt, unntatt ostehøvel

Da vi hadde bestemt oss og signert kontrakten, benyttet vi tiden godt til å planlegge innredningen og kjøpe inn møbler og utstyr. finn.no har vært til stor glede for Tronds interesse for smarthus- utstyr til hytta, og vi var oppmerksomme på og benyttet oss i stor grad av sesongtilbud og kampanjerabatter for å utstyre hytta med utstyr vi ønsket oss.. «Black friday» var en travel dag. Garasje og boder ble etter hvert stapp fulle. 

- Da vi flyttet inn senhøstes i fjor, hadde vi alt som trengtes, forteller hyttebyggerne. Så vidt de husker var det bare en ostehøvel som manglet!

IMG_4629

Lun og intim

Slakk takvinkel, snill gavlhøyde og gjennomgående mørkbeisede veggpaneler er rammen om et lunt og intimt innemiljø. Også varme i gulvet bidrar godt til hyggen. Ikke rart at alle familiemedlemmer koser under slike forhold.

- Utendørs er det vel ikke alltid lunt og varmt?

- Vi er så klart på fjellet. Her er det sjelden helt vindstille. Men vi beiset hytta i slutten av august i kun i shorts, så det er ikke avskrekkende for den som lurer. Nordvesten er den typiske vindretningen. Jeg brukte mange timer på å finjustere plasseringen av hytta - flyttet den noen centimeter hit og dit for å ha avskjerming for vinden. Men vi ville også ha best mulig utsikt over det fantastiske fjellpartiet både innenfra og utenfra, forteller Trond.

Men til gjengjeld kan skientusiasten fra Nøtterøy glede seg over tidlig snø og sein smelting. 

- Her er det bare å legge av sted i løypa, om det så er til Ustaoset! Løypenettet på Dagalifjellet er helt førsteklasses.

IMG_4683 1

Gleder seg til hver tur

Hytteeierne er svært fornøyd med leverandøren, Leve Hytter. De har holdt tidsplan og avtale. Stort sett en prikkfri leveranse.

- Men du er naiv hvis du tror en sånn omfattende byggeprosess forløper uten at det er noen «skjær i sjøen». Håndverkerne var uheldige ved at det flotte gulvet i eik ble skadet i byggeprosessen. Men Leve Hytter skiftet de 75 kvadratmeterne med eikebord uten diskusjon. Sånt gjør at man får god tillit til leverandøren og man får en god og konstruktiv dialog i byggeprosessen.

Som hyttebyggere flest slapp de ikke unna økningen i trevareprisene gjennom fjoråret. Påslaget ble på rundt 300.000 kroner og var noe som gjorde at vi ikke gjennomfører alle planene vi hadde. Smørebod og vedbod er satt på vent.

Bilturen fra Nøtterøy til Brøsterudseterlie tar dem ca tre timer - på grensen av det de hadde sett for seg. Nå bryr de seg imidlertid fint lite om kjøretiden i gleden av å være underveis til sin egen hytte.

Nå gleder jeg bare til hver eneste mulighet for å komme på hytta, sier Hege.

 

IMG_4704
TV-stua

Fakta

  • Vy-hytte130 kvm fra Leve Hytter
  • Tegnet av arkitekten Einar Jarmund, Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter 
  • Ligger øverst i nytt hyttefelt med ca 30 nye tomter/hytter
  • Festetomt på 1,2 mål 1070 moh i Brøsterudseterlie, Dagali
  • Årlig festeavgift kr 14.500
  • App-styrt el-varme fra «Futurehome» i samarbeid med el-leverandøren