5C7A5583

De ville ha hytte til fjells, men endte ved fjorden

Folk flest sies å drømme om fritidsbolig ved sjøen, men ender med fjellhytte. Monica og Morten Eriksen derimot ville til fjells. Så dukket en sjelden tomtemulighet opp ved fjorden.

5C7A5583
Også barna Sofie (10) og Isac (9) stortrives på hytta i Sandviken. Her er det jevnaldrende i flere av hyttene. For Monica og Morten er forholdene for trivelig strandliv og varierte turmuligheter «greia».

- Dette trodde vi ikke kunne skje. I våre dager er det jo ytterst sjelden at det selges hyttetomter ved sjøen. Og skjer det, ja, så er det så dyrt at det nesten ikke er til å tenke på. Den muligheten hadde vi slått fra oss. Vi hadde råflaks da vi fikk kjøpt denne tomta til en fornuftig pris av Sande kommune, forteller Monica og Morten Eriksen.

Ekteparet fra Vinterbro hadde kikket seg rundt i fjellet, men ennå ikke landet noe prosjekt. Så kunne en venn av Morten fortelle at han hadde fått kjøpe en tomt i Sande. En eiendom i Sandviken hadde tilfalt kommunen, som hadde regulert den for fem hyttetomter. Paret var ikke sene i vendingen. De fikk tilslaget og nå står en sommerlig «Holmsbu» fra Drammens Hus og Hytter på den 1,7 mål store tomta øverst i feltet.

Flust med badestrender

- Et herlig sted, utbryter Morten.  Men vi var litt usikre på hvordan solforholdene var. Så sammen med en kamerat brukte jeg adskillig tid til å beregne når den ville ta kvelden bak Borgaren – en liten fjellnut like i nærheten. Vi kom til at den ville forsvinne ca klokka 1930 midtsommers og slo oss til ro med at det var akseptabelt. Tomta har ellers solgang fra tidlig morgen.

- Hvordan er Sandviken som feriested for øvrig?

- En stor kommunal badestrand ligger like nedenfor oss. Det er forresten flust med badestrender i umiddelbar nærhet og nær sagt hvilken vei vi velger å gå. Til Sande sentrum er det bare 20 minutters biltur. Fra boligen vår i Vinterbro bruker vi kun en time på turen hit. Det betyr at vi kan bo her i helgene og kjøre til og fra for eksempel til barnas idrettsarrangementer hjemme. Dermed blir hytta flittig brukt. Vi er her nesten hver helg etter påske og i feriene.

5C7A5605
Ekteparet Eriksen har hatt en nøktern tilnærming i hytteprosjektet sitt. Kjøkkenet er fra IKEA og spisestua kjøpte de for en billig penge på Finn.

Egen prosjektledelse

Første gang de så «Holmsbu» var i det samme hyttefeltet.

- Vi studerte modellen både her og i leverandørens visningshytte på Lierskogen. Den framsto lys og vennlig, ja, rent ut sommerlig. Store vinduer i fasaden var også et pre når vi skulle bygge på en øverste utsiktstomta i feltet, sier Morten. Grunnmodellen på ca 82 kvadratmeter har de utvidet med noen kvadratmeter for å få plass til lagerbod og et noe større soverom. Med tre store soverom har familien på fire nå romslige forhold i den 100 kvm store fritidsboligen.

Prosjektledelsen har Morten selv stått for.

5C7A5589 (2)
- Som hyttebyggere flest har vi villet skape et miljø forskjellig fra det vi har hjemme, sier Monica og Morten Eriksen. Den åpne himlingen i allrommet med store og høye vindusfasader var et pre da valget falt på DHHs «Holmsbu».

Mye tid på oppfølging

- Det var greit at en kamerat hadde bygd hytte her før oss, riktignok ikke samme modell. Dermed visste vi hva tingene stort sett skulle koste – snekkere, rørlegger og elektrikerarbeid. Mye tid gikk med i byggeprosessen, men det betaler seg å arbeide grundig med anbudene. Det er nok mye takket være dette at vi landet prosjektet helt på budsjett. Men for øvrig så er det jo lite risiko forbundet med å bygge en ferdighytte som denne.

Robotgressklipper og mojito

- Hva er det gode hyttelivet?

- Å ha robotgressklipper, utbryter Morten spontant. Vi kjøpte den i fjor. Det er bare herlig å komme til nyslått plen hver gang. Tomta er jo stor, så jeg ble rett og slett lei av å måtte bruke masse tid med plenklipperen straks vi kom hit. Bedre da heller å sitte i solveggen med en frisk mojito i hånden, ler han.