Rune

70-tallshytte er tingen, mener tv-kjendis og handyman Rune Haraldsen

- Vil du ha stor tomt og god plass rundt deg, er det hytte fra 1970-tallet som er tingen!

Rune Haraldsen, snekkeren kjent fra Oppussing på en dag, var ikke i tvil om hva slags hytte familien skulle ha: En enkel, eldre hytte med sjarm og «potensiale». I Einarsetlie på Golsfjellet, like nedenfor Storefjell Høyfjellshotell fant han det ideelle prosjektet. 

 
5C7A9572
Godt å synke ned i hver sin store ørelappstol når barna har lagt seg.

Mange vil ha eldre hytter

- Rundt i fjellet er det jo titusenvis av slike hytter, sier Rune og peker rundt seg der vi står utenfor rundt 50 år gamle «Breidablikk». Bare se deg rundt. Nesten hele dette feltet består av hytter av eldre årgang. Men de fleste er godt holdt, pusset opp og gir den rammen rundt hyttelivet folk ønsker seg. Vi er mange slike som oss som trakter etter hytter som ligger for seg selv. Slike hvor du kan åpne vinduet uten å slå bort i naboen.

Også samboer Eline Bjørnskau Andresen fryder seg over deres nye feriested på Golsfjellet.

- Vi har fått det over all forventning fint her. Det er deilig å ha et fredfylt sted som ikke ligger vegg i vegg med en rekke andre hytter. Samtidig er det jo passe langt til naboene og kort vei til Storfjell Høyfjellshotell og alle de fasilitetene de har å by på der.

5C7A9633
- Vi har jo forsøkt å gjøre prosjektet så billig vi bare kan. Da måtte det bli Ikea-kjøkken, sier Rune.

Hadde sunket 18 cm

Det var i august i fjor at Eline og han fikk tilslaget for 1,5 millioner kroner. Fagmannen var rimeligvis klar over alt som måtte gjøres for å få skikk på byggverket. Hytta var først og fremst skakk og skjev og måtte rettes opp før noe annet kunne gjøres.

- Fundamentet er fra 1970-tallet og et godt stykke unna dagens krav. Hele hytta var vridd og det mest utsatte hjørnet hadde sunket 18 cm. Vi tok ut alle vinduene før vi satte i gang med å jekke den opp. Brukte for øvrig en helt vanlig biljekk. Å korrigere og utligne alt, lot seg ikke gjøre. Etterpå pumpet vi derfor 3-4 tonn avrettingsmasse ut over gulvflatene.

5C7A9515
Rune Haraldsens hytte heter fra gammelt av «Breidablikk». Navnet passer godt. Familien har nemlig førsteklasses utsikt mot Storefjell og høyfjellshotellet i nord, i øst til Fagernes.

Renovert og utvidet

De små vinduene i nordveggen, den som vender mot Storefjell, ble byttet ut med nye og store glassflater. Isolerglass, naturligvis. Skikkelige, store vinduer i fast ramme som isolerer mye bedre enn veggene, sier han.

Rune har ikke nøyd seg med det! Siden kjøpet i fjor har han utvidet fra 70 kvadratmeter til 105, renovert og modernisert den opprinnelige hytta fullstendig innvendig. Nytt inngangsparti, boder og et tredje soverom er kommet til. Den «eventyrlige oppussingen» pågikk gjennom hele høsten og inn i vinteren. 

5C7A9626
Hytteeiernes soverom. Etter utvidelsen som er gjort gjennom høsten har hytta nå tre soverom og i alt ti overnattingsplasser.

Utvendig bordkledning - inne

- Det har vært en kjempeartig prosess! Særlig morsomt har det vært å finne de rimelige og litt originale løsningene, sier Rune. Han peker på vegg- og takpanelet i stua. 

- Utvendig bordkledning alt sammen, ler han. Mye billigere enn å kjøpe høvlet, innvendig panel. Har vel ikke kostet meg mer enn 25.000-30.000 kroner. Jeg har droppet skjøting. Det blir finest slik, men liter mer avkapp blir det jo. Listene er i samme stil - jeg delte bare noen lengder. Ikke nødvendig å kjøpe listverk til 40-50 kroner meteren når det raskt og lett kan gjøres på denne måten.

Kjedelig med alt som er rett

Rune gjør et poeng av at hytta til tross for alle de store grepene som er tatt, fortsatt er litt skjev hist og pist.

- Se bare her, sier han og peker på gardina. Den henger jo loddrett, som gardiner skal, men du ser hvor skjev veggen er? Men sånt er en del av sjarmen med en eldre hytte, slår han muntert fast.

- Og vi som trodde at skjevheter er det verste en snekker gir seg i kast med?

- Ahh, sukker han. Alt som er rett er bare kjedelig! Det er når det skal «bygges skjevt» at en snekker får vist hva ordentlig håndverk handler om.

5C7A9614
Siden hytta stadig er i bevegelse, har Rune valgt å bruke det fleksible materialet mikrosement i badgulvet. - Her blir det ikke sprekker i fliser eller fuger.

Mikrosement - fantastisk materiale

Samtidig som det gamle forbrenningstoalettet ble revet ut, koblet de hytta til det felles avløpssystemet som er etablert i grenda. Det hadde sin pris - drøyt 300.000 kroner. Men et komfortabelt bad og vannklosett var høyt prioritert.

- På badgulvet har jeg lagt mikrosement over varmekablene. Det er et fantastisk smart materiale. Blandingen består av naturgummi og sement som gir en fleksibel overflate. Ingen fare for sprekker i fuger eller flis! I et gammelt byggverk av tre som er i stadig bevegelse, kan man ikke få et bedre materiale på et badgulv, mener Rune som selv selger dettre produktet gjennom  runeharaldsen.no.

Badveggene er pusset med samme materiale - utenpå membranen.

Gammel værslitt panel på badet

Kledningen som innrammer wc-hjørnet står imidlertid i sterk kontrast til det moderne inntrykket microsementen inngir: Gamle, patinerte og til dels mosegrodde fjøler!

- Jeg fikk rive dem fra ytterveggene på en gammel værslitt hytte på Skrim. Liker disse rustikke og slitte overflatene, bekjenner kjendis-snekkeren.

Inngangspartiet er nytt med varmekabler i gulvet. I stedet for å kjøpe en ny grisedyr inngangsdør, fant han en pent brukt, prima dobbel ytterdør på finn.no. 

5C7A9608
Slitte, patinerte materialer fra Skrim, er brukt på badet. Originalt og dekorativt.

- Skal man bli ferdig, da?

- Det var ingen ting å utsette på den. Selgeren slet med å få montert kodelås i den. Til slutt ga han opp og solgte hele greia for et par tusen kroner. Godt kjøp, ler han.

Paret var opptatt av at prosjektet ikke måtte ese ut i høye kostnader. Kjøkkenet ble derfor kjøpt på Ikea. 50.000 kroner inkludert hvitevarer, melder Rune fornøyd.

- Det er blitt mye jobb?

- Jojo, men sånt som dette er bare moro å holde på med.

- Og når du er ferdig med alt?

- Skal man noen gang bli ferdig når man har hytte, da?

5C7A9575
- Når gardina henger ned, loddrett, ser du hvor skjev veggen er. Men sånt er en del av sjarmen, sier Rune.
{{GOOGLEANALYTICS /}}