Slukkepulver trenger inn i alle kriker og kroker. Et uhell med brannslukkingsapparatet kan bli veldig dyrt. Foto: Sandefjord brannvesen.

Slukkepulver trenger inn i alle kriker og kroker. Et uhell med brannslukkingsapparatet kan bli veldig dyrt. Foto: Sandefjord brannvesen.

1 av 3 vet ikke om brannslukkeren deres fungerer

En fersk undersøkelse avslører skremmende tall om nordmenns brannsikkerhet. Her er fylkesoversikten.

- 30 prosent av oss risikerer å stå der uten hjelp mot flammene hvis det går galt fordi de ikke har sjekket at utstyret er intakt. Det er skremmende og uholdbart, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Det er Norstat som har spurt mer enn 1000 nordmenn om brannsikkerheten deres, på vegne av Frende Forsikring. 

Dette fylket kommer dårligst ut 

Så mange prosent i de ulike fylkene svarer at de vet hvordan brannslukkeren deres fungerer og at den ikke er utgått på dato.

 1. Vestfold og Telemark – 60 prosent
 2. Oslo – 67 prosent
 3. Troms og Finnmark – 67 prosent
 4. Viken – 69 prosent
 5. Agder – 70 prosent
 6. Rogaland – 70 prosent
 7. Nordland – 70 prosent
 8. Vestland – 70 prosent
 9. Møre og Romsdal – 71 prosent
 10. Trøndelag – 76 prosent
 11. Innlandet – 78 prosent 
  Kilde: Frendeundersøkelsen

- Det er nesten 20 prosent forskjell fra Vestfold og Telemark, der færrest vet om brannsikkerheten er i orden, og til Innlandet, som er best i klassen. Det er stor variasjon. En sjekk av slukkeutstyret kan være forskjellen på om du og dine kommer dere ut eller ikke, sier Øystein Øren i Frende. 

- Sjekk i dag 

- Jeg håper du sjekker brannslukkeren din i dag. Det tar under ett minutt. Legg en påminner på mobilen om å sjekke en gang i kvartalet, så kan du føle deg trygg på at hjelpen fungerer hvis du trenger den, sier branneksperten.

Lovverket krever at alle boliger har minst ett brannslukningsapparat.

- Hvis du har flere etasjer eller disponerer mange kvadratmeter på ett plan kan det være lurt med flere. Å ha et i nærheten av soverommene er uansett viktig, sier Øren. 

Slik sjekker du slukkeutstyret 
- Enten du har skum- eller pulverapparat, må trykket sjekkes. Sjekk at pilen står på grønt. Dette bør du sjekke flere ganger i året, gjerne hvert kvartal. Sjekk også at apparatet virker helt og at forseglingen er intakt, sier Øystein Øren.

Pulverapparater bør snus opp-ned hvert kvartal, eller oftere. Dette for å unngå klumper i pulveret.

Pulverapparater skal kontrolleres av fagpersoner hvert femte år og service hvert tiende år. Skumapparater skal kontrolleres og på service hos fagpersoner hvert femte år. 

- Ikke gjør dette inne! 
Branneksperten har et ekstra råd til deg som skal snu opp-ned på pulverapparatet.

- Ta opp-ned-sjekken utendørs. Pulverapparat kan ved en feil utløse seg og det gir store materielle skader, som er vanskelig å fjerne. Dette betyr selvsagt ingenting hvis du skal bruke utstyret for å komme deg ut i en nødsituasjon, men testingen bør du ta utendørs i tilfelle du er uheldig, sier Øren.

Oppryddingen etter pulverapparat er stor og kan bli kostbar. 

Bør du ha pulver- eller skumapparat? 
- Pulverapparat fungerer best hvis det brenner skikkelig, mens mot en liten komfyrbrann kan et skumapparat og brannteppe være det beste. Det er uansett viktig å ha utstyret klart, vite hvor det står og vite at det ikke er utgått på dato, sier branneksperten.

- Pulverapparatene er enklest å bruke, som er en stor fordel hvis du har dårlig tid. Ulempen med pulver er at det gir en del skader og det kreves mye arbeid for å fjerne skadene i etterkant, sier Øren.