post@paahytta.no

- Nå gleder vi oss til å nyte hyttelivet i Valdres, erklærer denne muntre gjengen fra Bærums Verk. Fra venstre Irja Merete Sylvarnes, Mari (5), Iver (7) og Kjell Håvard Myhrsveen. Denne lørdagen er de på befaring på sin nye hytte i eventyrriket He

- Nå gleder vi oss til å nyte hyttelivet i Valdres, erklærer denne muntre gjengen fra Bærums Verk. Fra venstre Irja Merete Sylvarnes, Mari (5), Iver (7) og Kjell Håvard Myhrsveen. Denne lørdagen er de på befaring på sin nye hytte i eventyrriket He

- Test hytta før du kjøper

Familien Sylvarnes/Myhrsveen dro på ”prøvetur” på en Hedda-hytte før de bestemte seg.

- For oss var testing av hytteløsningen vi hadde tenkt oss på mange måter avgjørende. Å prøvebo hytter er et tilbud flere leverandører har, og som vi for vår del anbefaler sterkt, sier Kjell Håvard Myhrsveen (38) og samboer Irja Merete Sylvarnes (35). For dem var prøvedøgnene i en Hedda-hytte sammen med barna Iver (7) og Mari (5) avgjørende for flere av de valgene de tok da de ville bygge hytte.I disse dager er den flotte fritidsboligen deres i Hedalen i Valdres tilnærmet ferdig.

Skisser og bilder ikke nok
 
Hyttetestingen foretok de så seint som i oktober i fjor. Da avtalte de lån av produsentens prøvebo-hytte og gjennomførte en praktisk utsjekking både av egne idéer og leverandørens løsninger.
- For oss holdt det ikke bare å se på skisser og bilder. Dette er første gang vi bygger noe som helst, og vi måtte få en dypere forståelse av hva vi skulle gjennomføre, forteller paret fra Bærums Verk.
I utgangspunktet var de ute etter ei ”pent brukt” fjellhytte, og ei Ålhytte var den første de tenkte på. Men etter at en av Irja Meretes kolleger i helsevesenet hadde vist dem sin Hedda-hytta, dreide interessen den veien. Det skulle vise seg at det var få hytter av dette slaget i eiendomsmarkedet.
- I fjor sommer begynte vi å sondere litt og fattet interesse for ei brukt hytte på Søbekkseter i Valdres. Vi ble umiddelbart begeistret både for hytta og området, men før vi fikk sukk for oss var den solgt, forteller Irja Merete og Kjell Håvard. Men nå hadde de fått øynene opp for Hedalen og innså at dette var et sted midt i blinken for deres familieønsker.
 
Reisetid viktig
 
- I og med at jeg er gudbrandsdøl diskuterte vi litt om Sjusjøen kunne være et alternativ, men innså at reisetida ville bli for lang siden vi bor på ”feil side” av Oslo i forhold til Gudbrandsdalen. Valdres derimot pekte seg ut som et ideelt område med bare et par timers biltur fra Bærums Verk fram til hyttedøra, forteller Kjell Håvard.
Paret hadde fått blod på tann etter hyttevisningen og tok kontakt med Hedda Hytter for å høre hva en ny, tilsvarende den de hadde sett på Søbekkseter, ville koste inkludert høystandard tomt.
- I september-oktober satt vi timevis med lånekalkulatorer. På nyhetene ble det ikke snakket om annet enn finanskrise i Europa. Dette skapte ikke akkurat noen godfølelse, men vi mente å ha trygge jobber også med tanke på framtida. Vi bestemte oss for et hyttebudsjett, og sørget for at hyttetilbudet inkluderte alle kjente kostnader og avgifter. Vi ville ikke ha overraskelser underveis i form av giroer som ”plutselig” dukket opp. Alt skulle være synliggjort og inkludert fra starten av.
 
Testet og endret
 
- Og så ble det utprøving av hyttemodellen på en ganske autentisk måte. Hva førte ”testen” til av endringer i planene dere hadde lagt?
- Prøvebo-hytta var for det første større enn den vi kunne tenke oss. Som en familie med små barn så vi umiddelbart også at badet måtte flyttes og plasseres ved inngangsdøra, annerledes enn i prøvehytta. Hems hadde vi ikke tenkt på før dette, og det ville alle ha nå. Iver, familiens sjuåring, fremmet også et klart personlig krav: ”Sånn sofa skal vi ha!” bestemte han under oppsummeringen i prøve-hytta. Selv hadde jeg ikke tenkt på badstue, men nå måtte også den med i planen, forteller Kjell Håvard.
Leverandører som låner hytta ut til familier med hytteplaner, stiller som regel ett krav til de besøkende: De vil ha en samtale med gjestene før de sjekker ut og eventuelt drøfte en oppfølging. Det fant Irja Merete og Kjell Håvard høyst naturlig.
- Leverandørens representant hadde flaks. Vi kom til hytta i Hedalen en fredag. Lørdag så vi på tomter i knallfint høstvær med sol over fjell og hei og utsikt over speilblankt vann. Vi var vel i praksis ”solgt” da han kom på besøk søndag, ler de to.
 
Ta barna med
 
Kort tid etter var de i kontraktsforhandlinger.
 - Det å investere i en ny hytte er en stor beslutning som man må tenke nøye gjennom. Ikke hadde vi noen praktisk byggeerfaring heller, så vi var litt ”shaky”, innrømmer Kjell Håvard. Vi anså kontrakten for å være kjempeviktig og fordypet oss grundig i alle detaljer. Men leverandøren var svært godt forberedt og hadde åpenbart vært gjennom noen slike diskusjoner før.
Paret baserte seg på totalentreprise og ville ha én part å forholde seg til under gjennomføringen. Dette for å slippe koordinering av ulike håndverkere samt for å unngå ”pulverisert ansvar”. Kontrakten ble basert på maksimumspriser på underleveransene, og hvor byggherrene har innsyn i alle fakturaer fra underleverandørene. Prinsippet fungerer slik at kostnadsoverskridelser må bæres av totalentreprenøren, mens lavere sluttregning på en delleveranse skal komme byggherren til gode.
- Maksimumspriser er et godt prinsipp å legge til grunn og gir en høy grad av trygghet i en byggeprosess som vår, slår paret fast. Nå ser vi at prosjektet samlet kommer til å lande akkurat der vi hadde lagt lista, melder hyttebyggerne tilfreds.
- Hva har vært morsomt i byggeprosessen?
- Å skape selve løsningen, arbeide med planleggingen, flytte på rom og se for seg sluttresultatet. Hele familien har vært med i denne prosessen, også barna. Å skape forståelse for at dette er noe vi gjør i fellesskap, er viktig. Prosessen vi har vært gjennom vil ganske sikkert vise seg positiv for barnas tilknytning til hytta i framtida.
Nå skal Kjell Håvard og faren i gang med kjøkkenmontering, og så er hytta klar for innflytting. Familien gleder seg stort. – Her blir det finere enn i rekkehuset hjemme på Bærums Verk, slår de fast.
 
..........................................................
Fakta
 
Viktige momenter for Irja Merete og Kjell Håvards hytte- og tomtevalg
* Ville ha utsiktstomt, skjermet for innsyn.
* Ønsket tomt som ikke lå for tett inntil andre hytter, men heller ikke i ødemark.
* Ønsket fjellterreng for fine turer på barmark og oppkjørte langrennsspor.
* Reiseavstand hjemmefra maks to timer.
* Ville ha en enkel, lys, lett og moderne hytte med rikelig med vindusflater.
* Ville ha en solid leverandør med gode referanser.
* Ville ha totalentreprise, og én ansvarlig å forholde seg til.
* Hytte inkludert tomt skulle koste som budsjettert, ikke en krone mer.
* Ville ha hytta levert som totalpakke, nøkkelferdig.
* Ville ha kontrakt basert på maksimumspriser på underleveranser med fullt innsyn i fakturaene.
* Ville ha hytta levert til avtalt tid. 
 
 
Fakta 2
Hytte og byggeprosess
* Kontrakt underskrevet i oktober.
* Såle ferdig støpt på tomta i desember.
* Byggestart på såle første uke 2012.
* Overlevering primo mars.
* ca 80 kvm bebygd areal, ca 75 kvm bruksareal.
* To soverom pluss hems med overnattingsmulighet til flere.
* Leverandør: Hedda Hytter.