Bjønnbekkmora i Trysil. Foto: Morten Broks

Bjønnbekkmora i Trysil. Foto: Morten Broks

- Hytta har mange verdier som ikke kan måles i penger

Hytte er er en god investering for å styrke familie- og vennskapsbånd. Hytte handler primært om gode opplevelser sammen med de du er mest glad i, mener Olaf Olstad, leder ved Norsk Hyttesenter. Under Hyttemessen 5.-7. april, helgen etter påske, holder han alle “sine” hytter åpne for publikum.

Selv om det er godt dokumentert at hytta kan gi gode inntekter både i verdi på sikt og som utleieobjekt, er det mindretallet som kjøper hytte for å tjene penger. Hytte handler primært om gode opplevelser sammen med de du er mest glad i.

Hytta som katalysator

- Hytte er på flere måter noe av det aller smarteste en familie skaffer seg. Hytta byr på verdier som ikke kan måles i penger, sier Olstad. Han framhever den sosiale gevinsten familien innkasserer når de skaffer seg hytte.

- Hytta er katalysatoren for de gode opplevelsene. Å samle familie og venner er blitt mer utfordrende enn tidligere, men det er ikke mindre viktig i en hektisk hverdag. Hytta er for mange det naturlige møtestedet.  Her får familie og venner sammen de gode opplevelsene – enten det er i langrennsløypa, i alpinbakken, ved bålpanna på terrassen eller rundt Ludo-brettet foran peisen, sier Olstad.

Ser sosiale verdier

I dag er det cirka 450.000 hytter i Norge og mange tusen nordmenn bærer på en hyttedrøm. Og mange realiserer drømmen. Olaf Olstad forteller at det er stor variasjon i kundegruppene som besøker hyttesenteret på Hellerudsletta – som ligger bare 15 minutter nord for hovedstaden.

- Den største kundegruppen finner vi i de som er over 50 år. Men vi ser også mange småbarnsfamilier og yngre par som ønsker å skaffe seg ny hytte. Felles for dem alle er at de ser de sosiale verdiene hytta tilfører, samt at de finansierer hytta med utleie, sier Olstad.

Interessen for deling øker

Han forteller at tilbakemeldingene fra utstillerne ved Norsk Hyttesenter tyder på at flere nordmenn er innstilt på å dele hytta med familie, venner eller andre.

- Deling av hytta er en økende trend og en nødvendighet dersom vi skal nå regjeringens ambisjoner om at Norge skal tilby verdens mest bærekraftige reiseliv. Våre medlemmer har gode tips til hyttekjøpere som er innstilt på å dele hytta. Det er mange små ting det kan være lurt å tenke på, som for eksempel lagringsplass til private eiendeler i utleieperioden, sier Olaf Olstad.

Miljøvinneren for ferie og fritid

Ferie og fritid på hytta er blant de aller beste valgene for familien med tanke på klimaavtrykk. Sammenliknet med andre ferieformer er hytta blant de aller mest miljøvennlige alternativene. En undersøkelse utført av NORSUS (Norsk institutt for bærekraftsforskning AS) tok i 2018 for seg ulike ferie- og fritidsformer i en undersøkelse hvor de blant annet så på klimagassutslippene.

- Her kommer hytta ut som et av de mest miljøvennlige alternativene. Nordmenn kan reise med hodet hevet til hytta i helgene og i feriene. Ingenting er bedre for miljøet og naturen enn at nordmenn velger hytta med elbil som transport, fremfor å fly til utlandet i feriene, sier Olstad.

Kilde: Pressemelding fra Norsk Hyttesenter