Foto: Brannvernforeningen

Foto: Brannvernforeningen

Når du kjøper overvåkning av hytta: Fordel å eie eller leie utstyret?

Innbruddstyver hadde et godt år i fjor. De kostet forsikringselskaper 470 mill. kroner i erstatninger. En ting er pengene, noe annet er ubehaget og irritasjonen. Hvordan sikrer du selv hytta? Ingen alarm? Kjøpt og installert alarmene selv? Abonnement gjennom sikkerhetsselskaper?

Produktsjef Øystein øren i Frende Forsikring mener det er flere tiltak du kan gjøre selv for å unngå å bli rundstjålet .

  • Lukke og låse alle dører og vinduer, også til garasje og bod
  • Ha forsikringsgodkjent lås på ytterdøra
  • Ha bevegelsesstyrt utebelysning som kan skremme bort tyver
  • La ikke verdisaker ligge synlig fra utsiden
  • Installer innbruddsalarm

Eie eller leie?

Når det kommer til innbruddsalarmer har aktørene i markedet lenge basert sine tilbud på leie av overvåkningsutstyret. Etter betaling av etablering og installasjon av alarmen, betaler du som hytteeier en månedlig leie for sikringen av eiendommen. Prisen i leiemarkedet varierer i forhold til antall komponenter.

Skulle du velge å forlate selskapet du har gjort avtale med, går utstyret som er montert i hytta di tilbake til selskapet. Du har ingen alarm lenger.

Kjøp utstyret selv - lei tjenestene

Et selskap som baserer seg på en annen modell er Novus. Her kjøper og eier du selv utstyret og duppedittene som trengs for overvåkningen.

- Som med telefoni eller tv så eier man hos oss utstyret og står fritt til å abonnere på løpende tjenester. Hos oss kan kunden starte med enten smartpakken eller brannpakken. Brannpakken vår er populær hos hytteeiere fordi du kan overvåke for både røyk og CO utvikling rett fra telefonen. Kunden får også et fint utgangspunkt å bygge løsningen videre fra etter ønske, sier Christian Knutsvik, markedsutvikler hos Novus Systems AS.

Eier utstyret om du sier opp

Om kunden allerede har en Novus smartpakke i sin bolig, har de mulighet for å utvide med tilleggspakken, denne blir ofte brukt til hytta eller i hybel. Kundens alarmløsninger kan administreres enkelt i en og samme app ved å velge lokasjon.

- Hva koster en typisk grunnpakke med brann-, overåkning- og innbruddsalarm, som vel er typisk for hytteeiere?

- I gjennomsnitt betaler en kunde hos oss rundt 620,- per mnd i fem år for en standard løsning. Da står kunden igjen som eier av utstyret. Vi tilbyr månedlig nedbetaling av utstyret opptil 5 år som ligger på rundt det samme månedsbeløpet man finner i leiemarkedet. Forskjellen er at utstyrskostnaden stopper når systemet er nedbetalt.

Velg tilpasning

Det trådløse systemet gir mulighet for avansert tilpasning og automatisering  - altså en fjernstyring av hyttesikkerheten. Hvor man enn oppholder seg, kan man følge med på alt som skjer på hytta - fra hvorfor brannvarsleren ble utløst til live utendørs videovervåkning og on-demand bilder direkte i appen.

https://novussystems.no/selveid-hyttealarm