Valle ute

Motto: Minst mulig vedlikehold

Hendene stryker over veggene på hytta til Morten og Ellen. Er den ikke buet likevel? Har panelet virkelig en flat struktur?

Marte Østmoe tekst og foto

Ikke bare gjestene lar seg overraske. Ellen og Morten Sivertzen er også positivt overrasket over sitt eget valg. Grunnideen med å bygge hytte på Trosby, var at de skulle feriere, ikke jobbe, kose seg og aldri pusse opp. Filosofien har preget både byggeprosessen og planene for fremtiden. Med dette som utgangspunkt, falt valget på en ferdigbehandlet panel. For å skape en helhet i alle fire etasjer, skulle panelet gå igjen på alle rom.

- Vi trodde vi ville velge et ensfarget produkt, innrømmer Morten. Det eneste vi var sikre på var at vi ikke ville ha hvite vegger. 

- Vi har mange hvite ting og møbler, forklarer Ellen og viser blant annet til kjøkkenet av merket Nettoline.

Ved valg av panel stanset paret opp ved synet av interiørkolleksjonen «Tre bukkene Bruse», fra Bergene Holm AS. Produktet gir en optisk skyggevirkning og opplevelsen av at veggen er laftet. Bordene ser ut til å være buede og gir et mykt og varmt uttrykk. Det finnes fem varianter av samme type. Ellen og Morten landet på fargen Trollhvit. Panelet er hvit i utgangspunktet med sølvgrå sjatteringer og gjør seg godt til familiens maritime hyttestil.

Valle hytteinteriør
Robust. Trappa som er laget i eik, er mer robust enn treverk i gran. Alle valg er tatt med hensyn til varighet og anvendelighet.

Selve redningen

På kjøkkenveggen henger en gammel livbøye som har fulgt Morten opp gjennom hele livet.

- Den hang på gutterommet, forteller han.

- Livbøyen skal være brukt på en båt fram til 60-tallet, og lille Jan fikk klenodiet av onkelen sin Erik.

Ellen og Morten innrømmer at de ofte diskuterer hvor skapet skal stå. Fra byggeprosjektet startet i oktober 2012, til feriestedet stod ferdig sommeren 2013, brukte de mange timer med kataloger og foran PC-skjermen. Før de gikk praktisk til verks, måtte de først veie og kartlegge løsninger, kvaliteter, priser og prøver. Å ta valg, ble en møysommelig prosess, en familieaktivitet som sysselsatte alle fire. Som Morten sier: - Det tar tid, men når vi først er enige, da er vi veldig enige.

Når det gjelder livbøyen, ble det aldri noen diskusjon. Den måtte henge på kjøkkenveggen mot sør-vest til høyre for verandadøra. Når det gjelder gallionsfiguren, er Ellen mer usikker. Hun griner på nesa, men Morten bare flirer. – Jeg fant den på nettet og trodde den var mye, mye større.

Den maritime stilen krever at paret handler mens de er på Sørlandet, eller også gjør sine kjøp på internett. Byen Kongsberg, hvor de bor og virker, har fin natur og gode skiforhold, men butikkene bugner ikke av hvite og blå elementer.

Hytte Valle
Venner på besøk. Gerd og Helge er stumme av beundring. Venneparene har ofte vært på skiferie i Alpene, og det var her de fikk ideen med å kombinere mur og tre.

Trygg og tøff

Ellen vet råd. Igjen med tanke på kvalitet og lite etterarbeid, har hun valgt tekstiler av slitesterk kvalitet. Det er filleryer i denim og vegg til veggteppe kjøpt på Fargerike.

Også flisene på gulvene, fra Italienske Rondine, av kuløren Golden light grey, er valgt fordi de er vedlikeholdsfrie og robuste. Flisene er benyttet både i stue, kjøkken, på gangen og på badet.

- Med varmekabler i gulvet, er det best med flis, mener Morten og legger til at flisene holder godt på varmen. Et flisgulv gjør seg dessuten godt mot lys tre, mur, flettede kurver og tøffe tekstiler. Både Ellen og Morten liker variasjonene og overgangen mellom de ulike materialene. Ellen er kanskje den mest estetiske av dem. Morten, som er brannmann av yrke, er opptatt av trygghet.

- Ingenting er brannfarlig her! Når vi er her skal vi føle oss trygge. Her er åtte seriekoplede røykdetektorer, brannstige og komfyrvakt. Per dags dato kan familien ringe hytta varm, men planen er også å kople på tyveri og brannalarm.

Valle 396
God takhøyde. Huset hjemme er en annen stil, men tegnet av samme arkitekt. Takhøyden i hallen hjemme er på 1,5 etasjer. Ekteparet liker den gode romfølelsen og på hytta valgte de den samme effekten i stua.

De gode 50-åra

Hytta på Valle er ekteparets første. Tidligere, da barna var små, ferierte de i ei campingvogn på Omlidstranda utenfor Helgeroa. De ferske hytteeierne vet ikke nøyaktig hvor mye de kommer til å ta turen hit. Sjøen trekker, innrømmer Morten. Tomta måler 750 kvadratmeter og det er kun 150 meter til havet. En Buster venter på dem nede ved kaia. Også i valg av båt speiles familiens ønske om å nyte livet. Her skal det ikke jobbes!

Utekledningen på hytta er creolbehandlet og krever ikke etterbehandling.

- Vi er i 50-årene vet du, opplyser Morten og synes det er genialt å eie en nesten vedlikeholdsfri hytte. Vi skal fiske og gå tur, ha det sosialt og bra! Ellen er enig:

- Eneboligen hjemme, for øvrig tegnet av samme arkitekt, ble bygget de for 25 år siden. Der er det nok å gjøre.

De to setter seg godt til rette i den delikate lys grå sofaen i stua. Her er det havgløtt mot sør og sikt rett inn i peisen mot nord. Den særegne panelet rammer det hele inn og gir et avrundet bilde av tilværelsen, tiden og livet på hytta.

{{GOOGLEANALYTICS /}}