5C7A2441

Hyttemessen rett etter påske: Parade av nyheter for hyttefolket!

Ola og Karis privatøkonomi har fått seg en trøkk denne vinteren. Noen har måttet justere hyttebruken sin også. Like fullt er hytta - alle konjunkturbølger til tross - urokkelig forankret i den norske folkesjela, mener hyttenestor Per Levik.

HYTTEMESSEN: Han har arrangert hyttemesser siden tidlig 1990-tall og vært med på den mest ekspansive perioden i norsk hytteliv. Snart åpner han en ny messe sammen med kollega Tore Bjørnstad.

- Veksten i kjøp og bygging gikk til himmels under pandemien. Ikke rart at hytter ble et brennhett tema. Naturligvis visste alle at utviklingen ikke kunne fortsette slik i det uendelige. Men nedgangen er jo ikke stort mer og annet enn at vi nå er tilbake til normalen, sier Levik. 

Dropper syden - velger hytta

Dragningen til friluftsliv i kombinasjonen med hytta er utrolig sterk blant nordmenn. At mange nå har en anstrengt privatøkonomi endrer i liten grad det store bildet. Dagens situasjon betyr for mange mest at hyttedrømmen må forskyves. 

Fortsatt prioriteres hytteliv og hyttekjøp ved å spare på andre ting - kanskje sydenturer og øvrige dyre fornøyelser, sier Levik.

Det er ikke bare familier på hyttejakt som kan være nødt til å omstille seg. Hytteprodusentene ser også at en ny, stor gruppe hytteinteresserte stiger fram. De har klare forventninger om at hytta skal matche deres personlige krav til miljømessig ansvarlighet og privatøkonomi.

- Vi er imponert over å se hvor raskt hytteprodusentene har agert i forhold til de nye utfordringene. Krav og forventninger er jo blitt veldig mye spissere på kort tid. For oss som messearrangører er det hyggelig at flere hytteprodusenter bruker Hyttemessen som lanseringsarena for sine nye grønne modeller, sier Levik.

Hyttefaglige foredrag

Vårens hyttemesse kommer til å ha minst like bred appell som tidligere år, mener Bjørnstad. Som vanlig regner arrangøren med at mange av gjestene kommer for å søke råd og dåd hos de mange fagfolkene som er på plass disse dagene. 

Fra messescenen vil en rekke eksperter lørdag og søndag holde korte foredrag om aktuelle produkter og tjenester.

- Vi har sant å si vanskelig for å se at det er noe område som årets hyttemesse ikke dekker, eller faglige spørsmål som våre eksperter ikke vil kunne besvare, sier Bjørnstad.

Solenergiløsninger har spesiell aktualitet i våre dager.  På messen vil publikum finne en rekke solenergiløsninger - fra små anlegg til heldekkende soltak.

- Dagens hyttekjøpere vil jo være mest mulig selvforsynte. Hytteeiere var tidlig ute med solcelleanlegg. De var små, men effektive. Nå ser vi at eierne også av «70-tallshyttene» er modne for å ta i bruk solbaserte energiløsninger i større omfang.

De kommer til å finne mye interessant på årets messe, mener Bjørnstad.

- Folk kan glede seg til å se en rekke nyheter som vil gjøre hyttedriften billigere. Så vil vi jo også ha det hyggelig inne i hytta. Vi har rekordmange møbler og interiørelementer på årets messe, forsikrer Bjørnstad.