5C7A9036

Gamleordføreren tegnet og bygde hele hytta på egen hånd.

- Nei, jeg har slett ikke snekkererfaring. Men hvis du planlegger alt pinlig nøyaktig og lager skikkelige arbeidstegninger, er det rart hva du kan få til, ler Norvald Illevold, ordfører i Rendalen gjennom tolv år.

5C7A9059
- Nei, jeg har ikke prøvd å etterligne noen som helst annen hytte. Denne er tegnet hjemme ved «kjøkkenbordet», akkurat slik jeg ville ha den, sier Illevold.

Ja, det var mens han ennå var ordfører han tok seg tid til hytteprosjektet i hyttefeltet Envola i Rendalen Østfjell. Brukte ledige stunder i garasjen, målte og saget, sorterte og pakket. 

- Jeg sto og kappet gjennom hele vinteren. Det var ren helsebot i arbeidet, bekjenner han.

Ikke vann, ikke strøm

Det sies å være langt mellom selvbyggerne for tida. Enda sjeldnere er nok slike som designer og tegner hele hytta selv, ned i minste detalj, kapper og samler alt som skal til og til slutt setter den opp på egen hånd. Like uvanlig er det nok at en stor moderne hytte som denne bygges på en tomt som verken byr på «offentlig» vann eller elektrisitet.

5C7A8979
Badet og dusjen står knapt tilbake for det mange av oss har hjemme.

- Dette er det riktige hyttelivet

- Nei, her må vi ordne ordne med alt selv - skaffe vann og strøm. Men det er jo dette som er det «riktige» hyttelivet, da. Egentlig er det slik det bør gjøres i en tid der omtanke for miljø og fotavtrykk står i fokus. Hvor mange sårbare fjellområder er ikke blitt varig skadet av voldsomme inngrep i forbindelse med byggingen av krevende infrastruktur.

Betaling: Sverige-tur

Illevold legger til at han ikke var helt alene i byggeprosessen på fjellet. Tomta ble klargjort og plate støpt i 2015. 

- Svigerfar trådte til og gjorde det meste av den jobben. Honoraret han krevde var en Sverige-tur for å se på gamle biler, skratter Illevold og legger til at honoraret er betalt. I fjor da hyttebyggingen var sommerens store prosjekt, hadde han god hjelp av ektefellen Inger Karin Trøen og hennes sønn Atle.

- Jeg brukte ordførerferien. På fem uker hadde vi fått hytta under tak, lukket og gjort alt klart for innredningsarbeidet.

5C7A8992
Denne kraftige Dovre-ovnen gjør susen gjennom de kalde månedene, sier Illevold. Moderne rentbrennende ovner er også gjerrige på veden.

Ikke en trebit til overs

Han er godt fornøyd med sluttresultatet. 

- Det er jo en økonomisk måte å bygge på. Planlegges prosjektet skikkelig, ja, så unngår du avkapp og sløsing med materialer. Alle har jo sett hvor mye materialrester som ligger og driver på en byggeplass når snekkere er ferdig. Slik var det ikke her! slår han fast. I høyden et par biter.

Sville var 15 cm for lang

- Ikke et eneste feilkapp heller?

- Nei, påstår Illevold men kommer brått på at han hadde gjort en feil i prekappingen. En toppsville viste seg å være 15 cm for lang. Men det var jo godt det var den veien jeg feilmålte. Flere bommerter greide jeg å unngå.

5C7A8966
Det kan være kaldt på toalettet vinterstid, men en liten gassovn på veggen gjør susen.

Stort fellesareal, små soverom

Han hadde mange tanker i hodet da han satte seg ned for å tegne den nye familiehytta. Et prinsipp var særlig viktig: Å ha et stort fellesareal.

- Vi har tre soverom, men de har jeg gjort så små som mulig. Soverom skal jo være til å sove, ikke noe mer. Dermed har vi fått rigget oss til med ei stor stue som går i ett med spisestua/kjøkkenet.

5C7A9049
Vær-reinen varsler vindretningen i Rendalen Østfjell.

Vedovn gjør jobben

- Hytta er stor, fellesarealet ikke minst. Siden den fryser ned etter hvert besøk må det ta sin tid å varme en opp hver gang dere skal til fjells om vinteren?

- På tre timer er den gjennomvarm. Jeg synes ikke det er så gærn´t. Den store Dovre-ovnen gjør jobben. Og så har den glass i sideveggen så den tjener som peis også.

5C7A8969
- Jets vakuumtotalett er en prima løsning på hytta vår, sier Norvald Illevold. En to kubikks tank er gravd ned på tomta.

Fylling og tapping hver gang

Vanntanken han har inne i hyttas tekniske rom, tar 175 liter. Den må fylles hver gang de skal på hytta, og vinterstid må den tømmes før de forlater den. Mange vil vel føle det som et slit å holde på slik, men ikke denne hytteeieren.

- Det er så greit å hente vannet i den vinteråpne vannposten grunneieren har satt opp i feltet. Så frakter jeg vannet de par hundre meterne i bilen bort til hytteveggen. Her pumper jeg vannet inn i hyttetanken. Verre er det ikke, humrer Illevold.

Egen vanntank for Jets

Hytta er utstyrt med Jets vakuumtoalett som bruker en skvett vann ved hvert skyll. Illevold har satt opp en egen liten vanntank med litt frostvæske for Jets´en. 

- Når du selv må skaffe alt som trengs av vann og elektrisitet til hyttedriften, lærer du fort at sløsing er en dårlig ide.

5C7A8989
Vi kan sitte timevis og stirre ut på natursceneriet utenfor stuevinduene, sier Norvald Illevold og ektefellen Inger Karin Trøen.

150 kvm stor og moderne

Kanskje er det noe av forklaringen på at han til slutt flyttet inn i en 150 kvm stor, moderne hytte i Rendalen Østfjell med en samlet kostnad på bare 1,3 millioner kroner. I tillegg kom 340.000 kroner for den 1,4 mål store tomta. Med terrasser og det hele er den bebygde flata 210 kvm. I tillegg er det lov å bygge to annekser hvert på 30 kvm.

5C7A9047
- Her ved bålpanna blir et mange fine stunder, nå som ordfører-tida er omme og det blir litt mer fritid, tror hytteeierne.

Sølen i det fjerne

Illevold er fornøyd med å ha fått ei tomt som ligger bare et par hundre meter fra Sølen Landskapsvernområde. Mellom verneområdet og hans egen tomt kommer det ikke flere hytter.

- Det er jo det som er noe av det mest overveldende her i fjellet - utsikten til det ruvende fjellmassivet Sølen, slår gamleordføreren fast. Gjennom karnappvinduene har han den rene widescreenopplevelsen av fjellnaturen. Viktig med store vinduer, sier han.

5C7A8997
Garderoben ligger rett innenfor entredøra. Herfra henges lett vått tøy over vedovnen.

Finner ikke feitere elg

Han har vært en flittig bruker av området gjennom alle de år. Mistra er en god elv for fiske. Og over fjellviddene tråkker både reinsdyr og elg, som begge står på menyen når han aksler rifla i sesongen. Nå for tida er det helst elg han trakter etter. 

- Du finner ikke feitere elg noe sted, og så er jaktterrenget behagelig å bevege seg i. Oversiktlig er det også, forteller han. Det er Rendalen jakt- og fiskeforening som organiserer jakta på vegne av alle grunneierne i området.

Blir ikke mett av inntrykkene

Hyttelivet til fjells har gitt frilufts- og naturopplevelsen en ny dimensjon for Norvald Illevold.

- Det gjør noe med deg når du kommer til et sted som dette, en fredelig plett i fjellet der naturopplevelsen ikke overkjøres av bil- og maskinstøy, heller ikke av lysforurensning i kveldsmørket. Hverdagsmaset er tilbakelagt når jeg kommer til denne virkeligheten. Ja, jeg kan sitte timesvis og ikke gjøre annet enn å glane ut i været. Jeg blir aldri mett av å se og være i dette miljøet, sier Illevold og legger til at fjelltoppen Envola 25 minutters gange unna er en favoritt når han skal på tur.

5C7A8976
Soverom «skal» være små, mener hytteeieren. Der skal jo bare brukes til søvn.

- Vi er heldige

Så snart snøen har snøen lagt seg, er Rendalen løypelag i farta med preppemaskinen og kjører opp 35 kilometer med trikkeskinner, som snor seg rundt i fjellheimen.

- Vi er heldige vi som kan ha fritidsboligen i et område som dette, sier Norvald Illevold nøkternt patriotisk.

5C7A9065
I grunnen er det bare mygg og knott som kan forrige naturopplevelsen i Rendalen. For å slippe uvesnene på soverommet har Illevold klekket ut denne løsningen, som gjør det mulig å ha vinduene åpne uten at insektene kommer seg inn.

Fakta om Envola Hyttefelt

  • Hyttefelt i fjellterreng nær Sølen Landskapsvernområde i Rendalen Østfjell (820 moh).
  • Ligger langs Misterdalsveien. Avkjøring fra riksvei 30 i Øvre Rendalen.
  • Avstand fra Oslo 284 km, fra Elverum 147 km.
  • Tomter på ca 1,4 mål omgitt av friområder.
  • Tillatt bebyggelse: Tre bygninger med totalt bebygd areal på 210 kvm.
  • Området inviterer til allsidige friluftsaktiviteter, blant annet fiske, jakt og flere mil med preparerte skiløyper.
  • Vannforsyning fra vannposter (brønn), eller ved egen boring.
  • Fiskevollen, landets største innlandsfiskevær, er en av de nærliggende attraksjonene.