post@paahytta.no

Hjelmeset 2

Fra landslag til hyttelag for Hjelmeset

Hyttefolkets nye høvding kommer til å trenge avkobling på hytta mer enn noen. Langrennskjendis Odd-Bjørn Hjelmeset er nyslått generalsekretær i Norsk Hyttelag

Hjelmeset
Mannen som skal brøyte vei for norske hytteeiere i tida som kommer, har gått i spissen for nasjonale interesser før. Nå har OL-vinner Odd-Bjørn Hjelmeset trukket på seg ledertrøya for nydannede Norsk Hyttelag.
Av Leif Magne Flemmen - tekst og foto

Odd-Bjørn Hjelmeset er ikke bare nyslått generalsekretær i Norsk Hyttelag. Han er sponsorsjef i Bama, langrennskommentator på TV2, leder for TV-programmet ”Ingen grenser” – og trebarnspappa.

- Hvor mange timer er det i døgnet ditt da, Hjelmeset? Han skratter og spenner opp det brede gliset som alle kjenner fra TV-skjermen og som evner å sette en hel nasjon i godt humør.

- Hehe, timer? Det er mer et spørsmål hvor mye du sover!

100.000 medlemmer – i første omgang
 
Hjelmeset tenker ikke et øyeblikk på at han kan ha tatt på seg for mye. Hans hovedgesjeft er å være sponsorsjef i Bama. I tillegg til å forvalte frukt- og grønnsaksgrossistens sponsormillioner, skal han altså fronte hele landets sprikende flokk av hytteeiere – alle fra champagneskålende palassfyrster på velstandspyramidens topp, så vel som snaddepattende koiebesittere på festegrunn langt inni allmenningen. I alt er det rundt 410.000 av dem. I første omgang skal han ha tak i 100.000 til det nye hyttelaget sitt.
 
- Hytteeierne trenger en organisasjon som oss. De fleste kommer før eller siden i situasjoner der de ønsker noen å rådslå med, noen som kan bidra til å løse floker – enten det er med kommunen eller naboen. Da skal vi være der, proklamerer Hjelmeset. Men han legger kjapt til at det er langt flere enn han selv som skal bistå hytteeierne. En hel stab med kompetente rådgivere og veiledere står til medlemmenes disposisjon.
 
- Jeg sier alltid nei
 
- Men har ikke hytteeierne dette tilbudet fra før – gjennom Huseiernes Landsforbund og Norsk Hytteforbund ?
- Huseiernes Landsforbund gjør en flott jobb først og fremst for huseierne. Hytteforbundet er det jo ingen som kjenner til. Norsk Hyttelag skal være synlig, fortelle at vi er til og invitere folk til å bruke oss.
 
Han synes Thorstein Bergs initiativ er glimrende og berømmer Bergs evne til å samle entusiastiske mennesker rundt seg, folk som ser muligheter. Men selv svarte han nei ved første forespørsel:
- Jeg sier alltid nei. Men jeg er lett å overtale, legger han leende til.
 
- Hva er det med nordmenn og hytter?
- Den er ett av de elementene i tilværelsen som gjør oss stolte som nordmenn. Hytta er fritidas tempel, den er vårt hjem i naturen og utgangspunkt for den sterke opplevelsen av nærhet til vann, skog og fjell og berikende opplevelser. Det er jo fantastisk at rundt tre millioner av alle nordmenn har en eller annen tilknytning til hytta. Den er en del av folkesjela.
 
Økonomiske fordeler
 
- Hva blir flaggsakene for det nye hyttelaget?
- Forskjellsbehandlingen som rammer hytteeiere blir en av dem. Det er mange eksempler på ulik behandling av ganske identiske saker fra kommune til kommune og fylkene imellom, sier Hjelmeset. Han er særlig er opptatt av at hytteeiere skal ha en sterk støttespiller i enkeltsaker der de møter stivbeint byråkrati og urimelige holdninger i forvaltningen. Men også konflikter mellom kommune og hytteeier, eller for den del mellom hytteeiere.
 
- Men i en konflikt kan men vel ikke godt hjelpe alle parter?
- Jeg tror man kan komme langt gjennom samtale og megling.
 
- Hytteskatten er vel et nærliggende kamptema?
- Den virker veldig ulikt fra kommune til kommune. Det er det store dilemmaet og utfordringen. Jeg forstår at enkelte kommuner er i en slik økonomisk situasjon at de må ty til denne inntektskilden, men verdisetting og satser må oppleves som rettferdige og rimelige for hyttefolket. Ikke minst må kommunene bli flinkere til å redegjøre for hva hyttefolk får igjen for å betale eiendomsskatt. Noen stemmerett har vi jo ikke.
 
Edruelighet på vei inn
 
Når det er sagt vil Hyttelaget fremme samarbeidet mellom hytteeierne og kommunene, og gjerne bistå alle parter i slike prosesser. Gunstige avtaler med forsikringsselskaper, leverandører av bygningsartikler og andre varer og tjenester, er også blant fordelene hyttelaget arbeider med på vegne av medlemmene – alt for at hyttelivet skal koste mindre og at hytteeierne kan høste fordeler av store kollektive avtaler.
 
- Og så er vi opptatt av at vi som hyttefolk skal opptre miljøbevisst, legger Hjelmeset til. Vi har en verdifull natur å ta vare på.
 
Hjelmeset gleder seg over å se at både hyttekjøpere, utbyggere og kommuner begynner å bli edrue etter mange år med rask og storstilt utbygging. Enkelte kommuner var i lang tid i overkant liberale og begeistret over byggeaktivitet og store økonomiske ringvirkninger. Derfor satte de få grenser for hva som kunne gjøres i hyttefeltene. Nå derimot virker det som partene er preget av nøkternhet – til beste for alle, ikke minst natur og miljø.
 
- Når man ser på personer bak Norsk Hyttelag er det mange kjendiser og rikfolk. Er det et lag for rikinger du skal lede?
- Vi skal jobbe for folk flest, og innsatsen kommer nok til å dreie seg om å bistå helt andre enn rikfolka. Hvis innretningen var mot disse, ville jeg ikke takket ja til oppgaven.
 
Ny hytte på Beito
- Hva er det gode hyttelivet for familien Hjelmeset?
- Vi er glade i hyttelivet sommer som vinter. Dagen starter med egg, bacon og bønner, og etter en god frokost, går vi enten tur – hele familien, eller finner på noe i friluft hver for oss. Vi springer, sykler, går på ski, rusler eller setter av gårde på sparkstøtting. Alle har nemlig sin spark! Og om kvelden går det i klassikere som ludo og monopol. Elisabeth og jeg er dessuten noen sosiale vesener, så vi har ofte med oss venner til hytta. Slik er det vel også med mange andre – svært mye av familienes sosiale liv har flyttet hjemmefra og til hytta. Men framfor alt handler det om å slappe av og ta seg inn. Arbeidslivet krever mye av folk i våre dager, og da er hytta et fortreffelig sted for å hente ny kraft og nytt overskudd.
 
Nå tyder mye på at Hjelmeset-familien i framtida skal rekreere i en ny hytte.
- Det var en kar som helt uoppfordret kom og sa han ville kjøpe hytta vår. Vi har ikke solgt den ennå, ikke bestemt oss helt heller for så vidt. Men vi har i alle fall kjøpt en ny flott tomt  i Beito-området, forteller Hjelmeset som sammen med Elisabeth så smått har begynt å titte på aktuelle hyttemodeller.
 
 
 
FAKTA
 Norsk Hyttelag
  • Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for hyttefolket i Norge.
  • Hyttefaglig forankring sikres gjennom et eget Hyttelaug bestående av kunnskapsrike ressurspersoner.
  • Norsk Hyttelag er organisert i en aksjeselskapsstruktur, med Hytta AS som eierselskap og Hyttelagets Servicekontor AS og Hytteforlaget AS som søsterselskaper.